

9475 Lottsford Road Suite 202 Largo, MD 20774 301.772.8420, ext.1001

## FEBRUARY 2019 WORKSHOPS

Register online at: www.childresource.org

"First Aid & Infant/Child & Adult CPR/AED"  Trainer: 1st Alert CPR  Class size limited. No Walk-Ins. Participants may bring snacks or bag lunch.	Date: Saturday, February 2, 2019 Time: 9:00am – 2:00pm Fee: \$85 Member; Non-Member \$100	This is a certification course in American Heart and leads to a 2 year certificate for CPR/First Aid.
"Medication Administration"  Trainer: Veronica Shaw-Kittrell, RN (6.0 Hours Earned)  Core of Knowledge: Health, Safety and Nutrition (All Levels)	Date: Saturday, February 2, 2019 Time: 9:00am – 4:30pm Fee: \$70 Member; \$80 Non-Member	Learn to administer medications, store them properly and accurately complete record keeping.
"Playing: The Math Path" Trainer: Patty Stine (3.0 Hours Earned) Core of Knowledge: Curriculum	Date: Tuesday, February 5, 2019 Time: 6:30pm – 9:30pm Fee: \$35 Member; \$45 Non-Member	Explore how child care providers can include children with special needs into their child care program.
"PURPLE Tears: Adults' Impact on Infant Emotional Intelligence" Trainer: Laura Terrell (3.0 Hours Earned) Core of Knowledge: Child Development (All Levels)	Date: Thursday, February 5, 2019 Time: 6:30pm – 9:30pm Fee: \$35 Member; \$45 Non-Member	Explore the period of PURPLE crying to identify caregivers' impact on infant emotional development
"Tools of the Trade II Session 4: Hands On! Minds On!Inquiry & Experiential Learning" Trainer: Linda Bratcher (2.0 Hours Earned) Core of Knowledge: Curriculum (All Levels) Take all 3 classes on 2/9/19 earn 6 hours	Date: Saturday, February 9, 2019 Time: 9:30am – 11:30am Fee: \$25 Member; \$35 Non-Member	Designed to deliver comprehensive training for afterschool program staff on incorporating science, engineering and technology (SET) into afterschool programming.
"Tools of the Trade II Session 5: How Kids Learn Science & What It Means to Afterschool" Trainer: Linda Bratcher (2.0 Hours Earned) Core of Knowledge: Curriculum (All Levels) Take all 3 classes on 2/9/19 earn 6 hours	Date: Saturday, February 9, 2019 Time: 12:00pm – 2:00pm Fee: \$25 Member; \$35 Non-Member	Designed to deliver comprehensive training for afterschool program staff on incorporating science, engineering and technology (SET) into afterschool programming.
"Tools of the Trade II Session 6: Kid Fit ScienceAges & Stages & SET" Trainer: Linda Bratcher (2.0 Hours Earned) Core of Knowledge: Curriculum (All Levels) Take all 3 classes on 2/9/19 earn 6 hours	Date: Saturday, February 12, 2019 Time: 2:00pm – 4:00pm Fee: \$25 Member; \$35 Non-Member	Designed to deliver comprehensive training for afterschool program staff on incorporating science, engineering and technology (SET) into afterschool programming.

This publication was produced as a "work for hire" for the benefit of and with funds from the Maryland State Department of Education.

PGCRC is a member agency of the Maryland Child Care Resource Network with funding provided by MFN and MSDE.

"Nutrition and Wellness in Child Care" Trainer: Jodi Regner (3.0 Hours Earned) (NEW!! Training) Core of Knowledge: Health, Safety and Nutrition (All Levels)	Date: Tuesday, February 19, 2019 Time: 6:30pm – 9:30pm Fee: \$35 Member; \$45 Non-Member	Participants will learn about how to help children develop healthy eating habits and food safety for child care providers.
"Supporting Children with Disabilities, Delays, and Special Health Care Needs" (NEW!! Training) Trainer: Paul Armstrong (3.0 Hours Earned) Core of Knowledge: Special Needs	Date: Thursday, February 21, 2019 Time: 6:30pm – 9:30pm Fee: \$35 Member; 45 Non-Member	Providers will identify programs and resources to support children with special needs. Identify programs, terms and resources to support children with special needs.
"Making Families Welcome: Positive Partnerships with Families" (NEW!! Training) Trainer: Deanna Tobin (3.0 Hours Earned) Core of Knowledge: Community (All Levels)	Date: Saturday, February 23, 2019 Time: 9:30am – 12:30pm Fee: \$35 Member; \$45 Non-Member	This course provides child care providers with the tools for understanding positive partnerships with parents/guardians/family members.
"What to Do? Ethics and the Early Childhood Educator" Trainer: Deanna Tobin (3.0 Hours Earned) Core of Knowledge: Professionalism	Date: Saturday, February 23, 2019 Time: 1:00pm – 4:00pm Fee: \$35 Member; \$45 Non-Member	Learn how to use the NAEYC Code of Ethical Conduct to help you become a caring and competent early childhood professional.
"What Happened to the World? Helping Children Cope" Trainer: Jodi Regner (2.0 Hours Earned) (NEW!! Training) Core of Knowledge: Community	Date: Thursday, February 28, 2019 Time: 6:30pm – 8:30pm Fee: \$25 Member; \$35 Non-Member	Learn ideas and language for responding to children's questions and reactions during times of crisis.





